Veľkoobchod a výdajné miesto eshopu sú presťahované! Nájdete nás na adrese Družstevná 5433/1, Senica časť Čáčov (v areáli oproti záhradnému centru Beňa). Mapku nájdete tu. 

Spoznajte rozdiel medzi koňakom a brandy

Čo je brandy?

Ide o akýkoľvek destilát vyrobený z kvasenej ovocnej šťavy. Môže sa vyrábať z hrozna alebo iného ovocia, napríklad jabĺk (Calvados je známa jablková pálenka z Francúzska). Brandy môže pochádzať odkiaľkoľvek na svete.

Čo je koňak?

Narozdiel od brandy, pravý cognac pochádza z regióna Cognac vo Francúzsku a musí byť vyrobený z bieleho hrozna, najmä z hrozna Ugni Blanc. 

Výroba koňaku

Kvalitný koňak sa destiluje dvakrát, vždy v medených destilačných nádobách, a necháva sa najmenej dva roky zrieť v sudoch z francúzskeho duba. V takom prípade je označený ako „VS” (Very Special). Vek a kvalitu fľaše ešte následne určujú tieto označenia:

VSOP (Very Superior Old Pale): pálenka musí dozrievať najmenej štyri roky v sudoch z francúzskeho duba.

XO (Extra Old): pálenka musí dozrievať najmenej šesť rokov v dubových sudoch na koňak z francúzskeho duba.

Ako ich piť?

Koňak aj brandy sa pijú podobne. Najlepšie si ich vychutnáte pri teplote 19 ° C, v pohári určenom pre konzumáciu koňaku - pohárik na koňak má krátku nožičku a hore je zúžený.

Koňak a brandy by sa mali skladovať v kolmej polohe pri izbovej teplote.

Ochutnajte niektorý z koňakov obľúbených po celom svete. Odporúčame napríklad vyhľadávaný koňak Martell, či chutný koňak Courvoisier. Z brandy zase vyskúšajte grécku Metaxu, ktorá je vyrobená zo zmesi brandy, originálneho korenia a vína alebo slávnu arménsku brandy Ararat.


Preneste sa dúškom kvalitného koňaku do slávneho francúzskeho regiónu Cognac

Cognac je druh brandy vyrobeného z vína, ktoré sa destiluje a potom zreje v sudoch. Aby sa brandy kvalifikovala ako koňak, musí byť vyrobená podľa špecifických pokynov a z hrozna z regiónu Cognac. Pravý Cognac pochádza zo západneho Francúzska, z okolia mesta Cognac, po ktorom zdedil svoj názov.

V závislosti od značky a zmesi hrozna a od jeho vekového označenia sa Cognac vyznačuje rôznymi tónmi a príchuťami. Cognac sa však vo všeobecnosti môže pochváliť ovocnými príchuťami, korením a príležitostnými tónmi tabaku.

Čo znamenajú písmená na fľaši?

Všimli ste si, že koňakové fľaše bývajú často ozdobené písmenami celej abecedy? Tieto písmená označujú dobu zrenia koňaku. VS znamená „veľmi špeciálne“ (napríklad koňak Hennessy VS alebo koňak Courvoisier VS) a to, že koňak starne najmenej dva roky v dubovom sude na koňak, zatiaľ čo označenie VSOP (napríklad koňak Martell VSOP) alebo „Very Superior Old Pale“ znamená, že cognac zrel najmenej štyri roky. No a označenie XO alebo „Extra Old“ predstavuje zrenie minimálne desať rokov.

Čím dlhšie koňak starne, tým bohatšie ovocné a orieškové tóny bude mať.

Ako piť koňak?

Vzhľadom na bohatú históriu a povesť koňaku ako jednej z najprestížnejších liehovín na svete existuje veľa rôznych názorov na správny spôsob, ako si ho čo najlepšie vychutnať.

Väčšina ľudí si vychutnáva kvalitný koňak čistý s kvapkou vody, ktorá v ňom odhalí viac ovocných, kvetinových a korenistých aróm. Do koňaku si môžete pridať aj dve kocky ľadu, čím ho zriedite a znížite intenzitu alkoholu. Dobrý koňak sa však vynikajúco pije aj v miešaných nápojoch, môžete ho konzumovať napríklad s tonicom.


Čo je brandy?

Brandy je liehovina vyrobená z destilovaného vína alebo iných kvasených ovocných štiav. Destilátori používajú na výrobu destilátov najrozmanitejšie vína vrátane ovocných vín z jabĺk, hrušiek, čerešní, sliviek a iného ovocia.

Brandy môže narozdiel od koňaku pochádzať z odkiaľkoľvek na svete.  

História brandy

Nie je prekvapením, že najlepšie brandy pochádzajú z oblastí, ktoré boli kedysi známe svojimi vínami. Najslávnejšie brandy na svete pochádzajú z francúzskeho Cognacu a Armagnacu.

Vinári vynašli brandy omylom pred stáročiami. Snažili sa, aby ich vína boli „kompaktnejšie“, aby ich bolo možné jednoduchšie dodávať. Chceli z vína odstrániť časť vody, aby sa ľahšie prepravovalo, a potom pridať rovnaké množstvo vody, akonáhle sa sudy dostanú na miesto určenia.

Čoskoro si uvedomili, že tento destilát má oveľa komplexnejšiu chuť ako pôvodné víno, a tak sa ho rozhodli predávať ako „pálenku”.

Výroba brandy

Vek je pri pálenke viac než len číslo. Duch dozrieva v drevených sudoch, ktoré dodávajú svoje vlastné chuťové tóny a tiež prehlbujú farbu a arómu liehu. Každá fľaša by mala mať jeden z nižšie uvedených štítkov, ktoré vás informujú o tom, ako dlho brandy dozrievala:

Very Special (VS): Vo veku najmenej dva roky

Very Special Old Pale (VSOP): Vo veku štyri a viac rokov

Extra Old (XO): Vo veku minimálne šesť rokov

Ako podávať brandy

Vo všeobecnosti je brandy najlepšie, keď sa podáva pri izbovej teplote. Staršie ročníky brandy sú vynikajúce na samostatné vychutnávanie. Do pohára môžete tiež pridať kvapku vody či kocku ľadu.

Ochutnajte španielsku brandy Carlos I. Imperial, vynikajúcu 5-ročnú brandy Ararat či ostatné brandy, ktoré nájdete v našom e-shope.