Víno ovocné
Víno Pereg Cuvée Čierny Pereg 0,75L (6ks)
Víno Pereg Čierne Ríbezle 0,75L (6ks)
Poradca
Obľubujete ovocné vína?
Nie všetky vína sú vyrobené z hrozna. Fermentovať sa dá takmer každá rastlina, ale väčšina vín vyrobených z niečoho iného ako hrozna je vyrobených z ovocia. Slivky, hrušky, jablká (mušt), čerešne a jahody sú najbežnejšími základnými zložkami. Na výrobu ovocného vína musia vinári z ovocia najskôr extrahovať šťavu. To sa robí rozdrvením alebo dusením ovocia. Na výrobu galónu vína je potrebné veľké množstvo čerstvého ovocia. Mnoho receptov navrhuje minimálne 4 kilá ovocia.
Ovocné vína sa zvyčajne vyrábajú trochu inak ako bežné vína, pretože väčšina ovocia nemá potrebnú rovnováhu cukru, kyselín a trieslovín nachádzajúcich sa v hrozne. Na vyváženie chutí sa často pridávajú ďalšie prísady, ako napríklad cukor alebo med.
Ako podávať ovocné víno
Ovocné vína sú podobné tradičným bielym vínam v tom, že by sa mali podávať chladené, mali by mať okolo 7-10 stupňov Celzia, to je ideálne na vyzdvihnutie ovocných chutí.
Víno z kyslejšieho ovocia chutí skvele spolu s pikantným ázijským jedlom, ako sú napríklad ázijské rezance. Sladšie ovocné vína, ako sú vína z čerešní a malín, sa zase najlepšie hodia k ovocným a sladkým dezertom.