Víno ovocné
Víno Chateau Topoľčianky Tradičné Ríbezľové 1L (6ks)
Víno Pereg Cuvée Čierny Pereg 0,75L (6ks)
Víno Pereg Čierne Ríbezle 0,75L (6ks)
Víno Pereg Čučoriedkové 0,75L (6ks)
Poradca
Obľubujete ovocné vína?
Nie všetky vína sú vyrobené z hrozna. Fermentovať sa dá takmer každá rastlina, ale väčšina vín vyrobených z niečoho iného ako hrozna je vyrobených z ovocia. Slivky, hrušky, jablká (mušt), čerešne a jahody sú najbežnejšími základnými zložkami. Na výrobu ovocného vína musia vinári z ovocia najskôr extrahovať šťavu. To sa robí rozdrvením alebo dusením ovocia. Na výrobu galónu vína je potrebné veľké množstvo čerstvého ovocia. Mnoho receptov navrhuje minimálne 4 kilá ovocia.
Ovocné vína sa zvyčajne vyrábajú trochu inak ako bežné vína, pretože väčšina ovocia nemá potrebnú rovnováhu cukru, kyselín a trieslovín nachádzajúcich sa v hrozne. Na vyváženie chutí sa často pridávajú ďalšie prísady, ako napríklad cukor alebo med.
Ako podávať ovocné víno
Ovocné vína sú podobné tradičným bielym vínam v tom, že by sa mali podávať chladené, mali by mať okolo 7-10 stupňov Celzia, to je ideálne na vyzdvihnutie ovocných chutí.
Víno z kyslejšieho ovocia chutí skvele spolu s pikantným ázijským jedlom, ako sú napríklad ázijské rezance. Sladšie ovocné vína, ako sú vína z čerešní a malín, sa zase najlepšie hodia k ovocným a sladkým dezertom.