Koňak a Brandy - Krajina pôvodu - Arménsko
Brandy Ararat 10-ročná 40% 0,7L
Brandy Ararat 5-ročná 40% 0,7L
Brandy Ararat 7-ročná 40% 0,7L (6ks)
Poradca
Spoznajte rozdiel medzi koňakom a brandy
Čo je brandy?
Ide o akýkoľvek destilát vyrobený z kvasenej ovocnej šťavy. Môže sa vyrábať z hrozna alebo iného ovocia, napríklad jabĺk (Calvados je známa jablková pálenka z Francúzska). Brandy môže pochádzať odkiaľkoľvek na svete.
Čo je koňak?
Narozdiel od brandy, pravý cognac pochádza z regióna Cognac vo Francúzsku a musí byť vyrobený z bieleho hrozna, najmä z hrozna Ugni Blanc.
Výroba koňaku
Kvalitný koňak sa destiluje dvakrát, vždy v medených destilačných nádobách, a necháva sa najmenej dva roky zrieť v sudoch z francúzskeho duba. V takom prípade je označený ako „VS” (Very Special). Vek a kvalitu fľaše ešte následne určujú tieto označenia:
VSOP (Very Superior Old Pale): pálenka musí dozrievať najmenej štyri roky v sudoch z francúzskeho duba.
XO (Extra Old): pálenka musí dozrievať najmenej šesť rokov v dubových sudoch na koňak z francúzskeho duba.
Ako ich piť?
Koňak aj brandy sa pijú podobne. Najlepšie si ich vychutnáte pri teplote 19 ° C, v pohári určenom pre konzumáciu koňaku - pohárik na koňak má krátku nožičku a hore je zúžený.
Koňak a brandy by sa mali skladovať v kolmej polohe pri izbovej teplote.
Ochutnajte niektorý z koňakov obľúbených po celom svete. Odporúčame napríklad vyhľadávaný koňak Martell, či chutný koňak Courvoisier. Z brandy zase vyskúšajte grécku Metaxu, ktorá je vyrobená zo zmesi brandy, originálneho korenia a vína alebo slávnu arménsku brandy Ararat.