Alkohol - Krajina pôvodu - Škótsko
Gin Hendricks 41,4% 0,7L
Gin The Botanist Islay 46% 0,7L
Mini Whisky Ballantine`s 40% 0,05L (12ks)
Mini Whisky Johnnie Walker Red Label 40% 0,05L (12ks)
Whisky Aultmore 12-ročná 46.6% 0,7L
Whisky Ballantine`s 40% 0,7L (12ks)
Whisky Ballantine`s 40% 1L (12ks)
Whisky Bruichladdich + 2 poháre 50% 0,7L
Whisky Clan Campbell Scoth 40% 0.7l
Whisky Glenfiddich 12-ročná 40% 0,7L
Whisky Glenfiddich 15-ročná 40% 0,7L
Whisky Grant`s 40% 0,7L (12ks)
Whisky Chivas Regal 12-ročná 40% 0,7L
Whisky Chivas Regal 12-ročná 40% 1L
Whisky Chivas Regal 18-ročná 40% 0,7L Kartón
Whisky Johnnie Walker Black Label 40% 0,7L
Whisky Johnnie Walker Red Label 40% 0,7L (12ks)
Whisky Johnnie Walker Red Label 40% 1L (12ks)
Whisky Laphroaig 10-ročná 40% 0,7L
Whisky Monkey Shoulder 40% 0,7L
Whisky Scapa skiren 40% 0,7L
Whisky Talisker 10-ročná 45.8% 0,7L
Whisky The Deacon 40% 0,7L
Poradca
Alkohol - viete, ako vzniká?
Či už sa rozhodnete piť víno, pivo alebo destiláty, všetky obsahujú alkohol. Prečítajte si o zložkách alkoholu a procesoch spojených s jeho výrobou.
Ako sa vyrába alkohol?
Alkohol (etanol alebo etylalkohol) je zložka nachádzajúca sa v pive, víne a liehovinách. Na výrobu etanolu (alkoholu) potrebujete iba sladkú surovinu ako hrozno, kukuricu alebo sladový jačmeň, plus vodu a droždie. Kvasinky sú mikroskopické organizmy, ktoré metabolizujú uhľohydráty v surovine a produkujú dva vedľajšie produkty: etanol a oxid uhličitý.
Čo je kvasenie?
Víno a jablčné víno sa vyrábajú kvasením (fermentáciou) ovocia, zatiaľ čo kvasené obilniny, ako je jačmeň a raž, tvoria základ piva a destilátov. Obsah alkoholu v nápoji je ovplyvnený dĺžkou jeho kvasenia. Fermentované nápoje prechádzajú iba procesom kvasenia. Ako také majú nižší obsah alkoholu ako ich destilované náprotivky, a preto sú oveľa prístupnejšie. Dve veľké kategórie kvasených nápojov sú pivo a víno.
Destiláty prechádzajú po fermentácií procesom nazývaným destilácia - kde sa odstráni časť vody a zostane silnejšia koncentrácia alkoholu a chuti. Proces premieňa fermentovanú látku na látku s ešte vyššou koncentráciou alkoholu. Víno, pivo a ďalšie kvasené nápoje - ako obilná kaša, ktorá sa používa na výrobu whisky - sa môžu destilovať tak, aby sa koncentroval ich obsah alkoholu a vytvorili sa silnejšie liehoviny ako gin, vodka, brandy a rum.
Prečo pijeme alkohol?
Ľudia pijú alkohol zo všetkých možných dôvodov najmenej 10 000 rokov. U niektorých alkohol slúžil ako zdroj živín a tiež liečebný nástroj na zmiernenie bolesti. Pre iných je alkohol dobrým parťákom pri rôznych oslavách a špeciálnych príležitostiach. Alkohol bol tiež silným katalyzátorom zlepšenia radosti z bežného života.
Na našej stránke gaza.sk nájdete rôzne druhy alkoholu, ako napríklad rumy, whisky, vodky, brandy, koňaky, giny či klasické ovocné destiláty a liehoviny. Na svoje si tak príde naozaj každý. Vyberte si svoj obľúbený alkoholický nápoj a objednajte si ho ešte dnes.